Toont alle 4 resultaten

Olijven

Tegenwoordig eet met een olijf als een delicatesse, lekker op een borrelplank. Een wijntje smaakt extra lekker met een schaaltje goede olijven. Ook in een salade doet een olijf het altijd goed. Toch zijn sommige soorten ook heel goed te gebruiken in een pasta of stoofschotel.

Ambachtelijke olijven

De olijfbomen bestaan al duizenden jaren. En inmiddels zijn ze verspreid over de gehele wereld. Toch wordt nog steeds het mediterrane gebied gezien als de grote olijven producent. Het is dan ook een belangrijk landbouwprodukt. De basis is gelegd door het geslacht Olea welke ongeveer 30 soorten telt. Door onderling kruisen zijn er inmiddels heel veel meer soorten verkrijgbaar. Pas na 5 jaar begint een boom vruchten te dragen maar de bomen worden vaak meer dan 100 jaar oud. Deze zijn dan ook bijzonder en waardevol. De bomen worden in principe niet gesnoeid. Een tak geeft het ene jaar vruchten en het andere jaar rust deze.

De oogst van olijven

De oogst begint begin oktober waarna de olijven bewerkt worden. Dat wil zeggen dat ze in een zout waterbad gelegd worden om de bittere smaak kwijt te raken. Nu is dat een geautomatiseerd proces terwijl dit vroeger handmatig gebeurde. Ook wordt er van de eerste oogst de lekkerste olijfolie geperst.

Verwerking van olijven

Eigenlijk is de groene olijf nog redelijk onrijp, daardoor heeft deze een stevige structuur en is vaak frisser van smaak. De zwarte olijf heeft langer gerijpt aan de boom, deze is vaak van de tweede of derde oogst. Deze is dan ook zachter van structuur en proeft rijper/sterker.

D&D een kwestie van smaak.